24.9.2020. 9:37
0
Borrell: EU odbija da prizna Lukašenka za predsjednika
Evropska unija (EU) odbija da prizna Aleksandra Lukašenka za predjednika Bjelorusije, izjavio je danas visoki predstavnik EU Josep Borrell.

"Izbori 9. augusta nisu bili ni slobodni ni pošteni. EU ne priznaje falsifikovane rezultate", navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije.

Kako je naveo, takozvano polaganje zakletve i novi mandat na koji Aleksandar Lukašenko tvrdi da polaže pravo nemaju legitimitet i u suprotnosti su sa voljom stanovnika Bjelorusije.

Lukašenko je juče položio zakletvu za novi predsjednički mandat, uprkos protestima i zahtjevima da se povuče poslije 26-godišnje vladavine.

Evropski parlament je prošle nedjelje usvojio rezoluciju kojom je odbacio zvanične rezultate augustovskih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji i naveo da Lukašenka neće smatrati legitimnim predsjednikom pošto započne novi mandat.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.