25.9.2020. 8:20
0
Velika Britanija i Francuska zabilježile rekordan dnevni prosjek infekcija koronavirusom
Velika Britanija i Francuska u četvrtak su zabilježile najveći porast broja infekcija virusom Covid-19 od početka pandemije.

Više od 16.000 novih infekcija potvrđeno je u Francuskoj u toku protekla 24 sata, dok je prethodni dnevni rekord od 13.492 zabilježen 19. septembra.

Još 52 osobe su preminule usljed zaraze korona virusom, čime se ukupan smrtni ishod popeo na 31.511.

Broj hospitalizacija je također u eksponencijalnom porastu; samo u toku prošle sedmice u Francuskoj je hospitalizirano 4.250 oboljelih od korona virusa, od kojih je 718 smješteno na odjelu za intenzivnu njegu.

Istovremeno, u Velikoj Britaniji je u četvrtak zabilježen novi dnevni rekord od 6.632 novozaraženih, dok je preminulo još 40 osoba te ukupan smrtni ishod u toj zemlji sada iznosi 41.902 osobe i predstavlja najveći u Evropi.  

Britanski zdravstveni stručnjaci su upozorili da se virus širi u svim starosnim grupama te da se stanovništvo mora pridržavati mjera da bi se suzbilo dalje širenje zaraze.

Britanski pabovi, restorani i drugi ugostiteljski objekti sada rade skraćeno do 22:00 dok se prodavnice koje se nisu u mogućnosti prilagoditi mjerama – moraju privremeno zatvoriti. Vanjska i unutrašnja okupljanja su limitirana na 6 osoba iz maksimalno dva domaćinstva.

U susjednoj Francuskoj, barovi i restorani u velikim gradovima se zatvaraju u 22:00, a okupljanja su limitirana na 10 osoba.

Najstrožije mjere su uvedene za Marseille i otok Guadaloupe gdje će se restorani i barovi od subote posve zatvoriti.

Evropski Centar za prevenciju i kontrolu oboljenja (EDC) koji nadzire 31 evropsku zemlju, tvrdi da je dio uzroka 'zabrinjavajućeg porasta' infekcija u nepridržavanju restriktivnim mjerama, a drugi dio u tome da mjere možda nisu dostatne da bi se reducirala ili kontrolirala izloženost virusu, piše Euronews.

U Evropi je potvrđeno više od 3 miliona slučajeva zaraze korona virusom, i više od 187.500 smrtnih ishoda.  

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pandemija je odnijela najmanje 972.221 život, a zaraženo je više od 31,6 miliona ljudi.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.