7.10.2020. 12:27
0
COVID-19 se nastavlja širiti među osobljem Bijele kuće
COVID-19 se širi dalje među osobama bliskim američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, a zaraženi su savjetnik Bijele kuće Stephen Miller i najviši vojni zvaničnik.

Miller, koji se samoizolovao posljednjih pet dana, potvrdio je u utorak da je pozitivan na koronavirus.

Nekoliko visokih vojnih zvaničnika također je u karanteni nakon što je pripadnik obalske straže admiral Charles Ray testiran pozitivan.

Trumpov savjetnik Miller rekao je da je u samoizolaciji nakon što je do utorka "svaki dan testiran negativan".

Njegova supruga Katie Miller, koja je glasnogovornica potpredsjednika Mikea Pencea, zarazila se virusom u maju i kasnije se oporavila.

U julu je 97-godišnja baka Millera, Ruth Glosser, navodno umrla zbog komplikacija uzrokovanih COVID-19.

Admiral Ray, zamjenik zapovjednika američke obalske straže, ima blage simptome.

Iako su službenici koji su prošle sedmice prisustvovali sastancima s admiralom Rayom u karanteni, nijedan do sada nije testiran pozitivan niti su imali simptome, saopćio je Pentagon.

Nije poznato kako je admiral Ray zaražen virusom.

On je prisustvovao događaju u Bijeloj kući prije desetak dana, ali nije jasno je li zaražen virusom tada ili negdje drugo, rekli su zvaničnici agenciji Associated Press.

Ostali zvaničnici Bijele kuće testirani su posljednjih nekoliko dana na koronavirus.

Obalska straža saopćila je da se admiral Ray u ponedjeljak izolovao nakon što je testiran pozitivan. Dodali su da su svi pripadnici obalske straže koji su bili u bliskom kontaktu s njim također u karanteni.

Gotovo svi članovi Združenog štaba - tijela koje se sastoji od visokih vojnih zvaničnika koji savjetuju američkog predsjednika - nalaze se u karanteni nakon što su prošle sedmice prisustvovali sastancima s Rayom, prenosi BBC.

Pored predsjedavajućeg Združenog štaba, generala Marka Milleyja, navodno su u karanteni i zamjenik načelnika Združenog štaba, načelnik štaba vojske, načelnik pomorskih operacija, načelnik štaba zračnih snaga, zapovjednik CyberCom-a, čelnika svemirskih snaga, čelnik Nacionalne garde i zamjenik zapovjednika marinca.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman rekao je novinarima da "nije došlo do promjene operativne spremnosti ili sposobnosti misije američkih oružanih snaga".

- Viši vojni čelnici su u punoj spremi za misije i mogu obavljati svoje dužnosti s alternativnog radnog mjesta - rekao je.

Pentagon trenutno vrši proces traženja kontakata u vezi sa prošlosedmičnim sastancima.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.