8.10.2020. 14:30
0
Madridski sud odbacio odluku centralne vlade o djelomičnom zatvaranju grada
Madridski sud odbacio je u četvrtak naredbu kojom je nametnuto djelomično zatvaranje glavnog grada i devet satelitskih gradova, stavljajući se na stranu regionalnih vlasti u sukobu sa centralnom vladom.

Prema naredbi ministarstva zdravstva, regija Madrida bila je prisiljena zabraniti stanovnicima odlazak bez valjanog razloga od prošlog petka. Regionalna vlast se žalila na naredbu.

Ali, čelnica regionalne vlade Isabel Diaz Ayuso usprotivila se naredbi, rekavši da bi takav potez nanio ogromnu štetu ekonomiji regije, također tvrdeći da ministarstvo nema ovlasti uvoditi takve restrikcije regiji, prenio je Reuters.

Madridski regionalni sud stao je na njenu stranu u svojoj presudi, nazvavši ograničenja "miješanjem javnih vlasti u osnovna prava građana".

U početnoj reakciji vlade, koja ima pravo uložiti žalbu na presudu, ministar zdravstva Salvador Illa rekao je da još nije imao vremena da je prouči.

- Donijet ćemo zakonske odluke koje najbolje štite zdravlje. Sigurni smo da će se vlasti Madrida složiti s ovim pristupom. Ne brinemo puno ni o čemu osim o zdravlju građana - rekao je parlamentarnom odboru ne precizirajući detalje.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.