19.10.2020. 12:11
0
Masovni protesti širom Francuske zbog brutalnog ubistva nastavnika
U nedjelju su diljem Francuske održane demonstracije u čast nastavnika koga je obezglavio terorista nakon što je svojim učenicima na času o slobodi govora pokazao karikature poslanika Muhameda a.s.

Samuel Paty ubijen je u petak u blizini škole u kojoj je radio, u mjestu Conflans Saint-Honorine sjeverozapadno od Pariza.  

Prema podacima francuskih vlasti, ubica je osamnaestogodišnji izbjeglica iz Čečenije koji je bio naoružan nožem i pištoljem s plastičnim mecima. Njega su u toku potjere u obližnjem gradu ubili policajci.

Francuske vlasti otvorile su antiterorističku istragu.

Predsjednik Emmanuel Macron nazvao je ubistvo 'atentatom' i 'islamističkim terorističkim napadom'.

Lideri najvećih političkih stranaka, udruženja i sindikata pridružili su se demonstracijama koje su se održale u nedjelju poslijepodne na pariškom Place de la République, kao i u drugim gradovima uključujući Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille i Bordeaux.

Samuel Paty (47), nastavnik historije i geografije u srednjoj školi, dekapitiran je u blizini škole u kojoj je radio u petak oko 17:00 sati.

Policija je za AFP izjavila da je Paty držao nastavu u kojoj je, pored ostalog, bilo pomena karikatura islamskog poslanika Muhameda.  

Neki od roditelja muslimana kažu da su se žalili upravi škole, dok su francuski mediji prenijeli da je Paty nakon nastave primio veći broj prijetnji.

Uprava škole tvrdi da su na temelju roditeljskih žalbi poduzeti 'odgovarajući koraci' koji 'podržavaju nastavnika i istovremeno otvaraju dijalog s roditeljima'.

Predsjednik Macron je u petak uvečer posjetio školu Bois d'Aulne i susreo se sa kolegama ubijenog nastavnika.

- Na jednog od naših građana danas je izvršen atentat zato što je nastavnik, i zato što je podučavao studente o slobodi izražavanja, slobodi da vjeruju ili da ne vjeruju, izjavio je Macron nakon ovog susreta i dodao da je 'naš sugrađanin žrtva kukavičkog napada – žrtva islamističkog terorističkog napada'.

Osumnjičeni ubica je Čečen rođen u Moskvi. Policijski dužnosnici tvrde da je ubijen u obližnjem gradu Éragny jer se ponašao prijeteće i nije odgovorio na zahtjev da odloži oružje.

Također je rečeno da nije bio poznat obavještajnoj službi.

Tužilac Jean-Francois Ricard kazao je da je počinitelj u martu dobio dozvolu boravka u Francuskoj u trajanju od 10 godina. On  također tvrdi da se njegova polusestra 2014. godine pridružila ISIL-u u Siriji.

Prema njegovim riječima, počinitelj je imao Twitter profil pod imenom Abdoulakh A na kome je nekoliko minuta nakon napada postavljena fotografija obezglavljene žrtve sa porukom 'Ubio sam jednog od pasa iz pakla koji se usudio da ponizi Muhameda'.

Ricard dalje tvrdi da je počinitelj prije ubistva viđen u školi gdje je propitivao učenike o nastavniku, te da je i direktor škole primio nekoliko prijetećih telefonskih poziva.

Uhapšeno je devet osoba povezanih sa počiniteljem, uključujući članove njegove porodice.

Ubistvo se desilo u vrijeme kada francuska vlada poduzima dodatne napore na iznalaženju rješenja za islamističke radikale u zemlji za koje vlasti tvrde da stvaraju 'paralelno društvo izvan vrijednosti Francuske republike'.

Ubistvo nastavnika predstavlja drugi teroristički napad od početka suđenja u januaru 2015. godine za masakr počinjen u redakciji satiričnog časopisa Charlie Hebdo koji je objavio karikature islamskog poslanika.  

Prije tri sedmice, osamnaestogodišnjak iz Pakistana je uhapšen nakon što je izvršio napad nožem na dvije osobe ispred zgrade u kojoj se ranije nalazila redakcija Charlie Hebdo.

Pored brojnih političara, riječi saučešća uputila je i evropska komesarka Ursula von der Leyen, naglasivši da 'bez nastavnika nema građana. Bez njih nema demokratije'.

Skupština Čečena u Evropi sa sjedištem u francuskom Strasbourgu izdala je saopćenje u kome se navodi da je 'naša zajednica užasnuta incidentom baš kao i svi Francuzi'.

Čelnik džamije u Lyonu, Kamel Kabtane, izjavio je za AFP da je ubijeni nastavnik bio 'poštovan' i da je 'dobro uradio posao' u pogledu podučavanja svojih učenika o slobodi izražavanja i toleranciji. On je pritom osudio počinitelja naglašavajući da je svojim djelom dokazao da 'nije bio vjernik'.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.