27.10.2020. 20:47
0
Njemačka raspravlja o ograničenom "lockdownu", Merkel za oštrije mjere
U Njemačkoj se u utorak, zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, razvila rasprava o mogućem lockdownu za pojedine javne sektore, a gospodarske udruge istodobno upozoravaju na pogubni utjecaj novog gašenja javnog života na pojedine branše poput ugostiteljsko-hotelijerske.

"Ne smije se dogoditi da od novog lockdowna ponovno najviše trpe ugostitelji i hotelijeri", priopćila je u utorak Njemačka udruge ugostitelja i hotelijera (Dehoga).

Dehoga je time reagirala na napise u medijima po kojima kancelarka Angele Merkel zagovara uvođenje djelomičnog lockdowna, koji bi uključivao i ponovno zatvaranje kafića, barova i restorana.

"Hoteli i ugostiteljski objekti nisu relevantni za širenje pandemije", priopćila je Dehoga pozivajući se na podatke središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch.

Njemačka kancelarka i premijeri saveznih pokrajina sastaju se u srijedu, dva dana prije planiranog, kako bi raspravili o novim mjerama u borbi protiv širenja pandemije.

"Svaki dan je važan", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert. Pomicanje termina sastanka je obrazloženo novim rekordnim brojkama novozaraženih, koji se od prošlog tjedna kreću na oko 11 tisuća novih slučajeva dnevno.

Ministar gospodarstva Peter Altmeier procjenjuje da bi broj novozaraženih do kraja tjedna mogao dosegnuti 20.000 slučajeva dnevno.

"Njemačka se suočava s eksponencijalnim rastom", rekao je Altmeier na rubu njemačko-francuskog gospodarskog kongresa u Berlinu.

Merkel smatra da treba pooštriti mjere, pokrajine protiv

Njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila da bi Njemačka mogla dospjeti u situaciju koja je "izuzetno teška".

"Mi poznajemo virus bolje nego na proljeće i znamo kako se zaštititi. No rastuće brojke pokazuju da ne primjenjujemo ono što o virusu znamo i to bi nas opet moglo dovesti u situaciju koja je izuzetno teška", rekla je Merkel.

Dnevnik Bild javlja kako će Angela Merkel od premijera saveznih pokrajina zatražiti uvođenje zabrane rada ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja. Škole i vrtići bi i dalje bili otvoreni, osim u regijama s ekstremnim porastom broja novozaraženih.

Mediji govore o tome kako se kancelarski ured već dulje vrijeme zalaže za pooštrenje mjera, ali nailazi na otpor saveznih pokrajina koje traže regionalni pristup.

Vicekancelar Olaf Scholz izrazio je zabrinutost zbog porasta broja zaraženih te je podržao Merkel u njezinim zahtjevima za pooštrenjem mjera.

"Sada su potrebni brzi i odlučni koraci kako bi prekinuli ovaj novi val zaraza", rekao je Scholz za Njemačku novinsku agenciju (Dpa). Ona je objasnio da bi mjere trebale vrijediti na području cijele zemlje i biti vremenski ograničene.

"U našim je rukama hoćemo li se iz ovog izvući", zaključio je Scholz.

Stručnjak za zdravstvo vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Karl Lauterbach se založio za potpuni lockdown s vremenskim ograničenjem od dva tjedna kako bi se prekinuo porast broja novozaraženih, u čemu su ga podržali neki vodeći članovi koalicijskog partnera Kršćansko-demokratske unije (CDU).

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.