31.10.2020. 19:53
2
Macron poslao oštru poruku Erdoganu
Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u subotu "manipuliranje nekih političkih i vjerskih čelnika" njegovim izjavama o Muhammedovim a.s. karikaturama koje su mogle navesti na zaključak da te karikature "dolaze od francuske vlade" i da su uperene protiv islama.

Makron je dodao da razumije da muslimani mogu biti "zgroženi" Poslanikovim karikaturama, ali da to ne opravdava nasilje.

- Reakcije u muslimanskom svijetu posljedica su gomile laži i činjenice da su ljudi povjerovali da i sam odobravam te karikature (...) Zagovaram slobodu pisanja, mišljenja i crtanja u mojoj zemlji jer mislim da je to važno, da je to pravo, da su to naše slobode - istakao je francuski predsjednik u razgovoru za Al Jazeeru, prenosi Jutarnji.hr.

- To ne znači da lično podupirem sve što se kaže i što se nacrta - dodao je.

Rekavši da želi "smirivanje" stanja, naglasio je da ne želi "odustati jer bi to bilo neustavno i strašan gubitak našeg suvereniteta", istakavši da u Francuskoj nema "stigmatizacije" muslimana.

- Mnogim čelnicima kažem i da su mediji u Francuskoj slobodni - rekao je, dodavši da "u mnogim zemljama koje su pozvale na bojkot više nema slobodnih medija, dakle više se ne mogu crtati karikature, ne samo proroka, Boga ili Mojsija, nego ni dužnosnika te zemlje".

- Ponekad se crtaju karikature stranih čelnika, a ne čelnika zemlje u kojoj se živi jer su karikaturistima lomili ruke, a novinare ubijali i trpali u zatvor. To nije slučaj u Francuskoj - naglasio je.

Makron je ocijenio "nedostojnom" i "nedopustivom" kampanju bojkota francuskih proizvoda u nekim muslimanskim zemljama.

- Ova je kampanja "nečuvena i osuđujem je. Provode je neke privatne skupine koje nisu razumjele i oslanjaju se na laži o njima, a ponekad i drugi čelnici. To je nedopustivo - rekao je Macron.

Što se tiče njegovog turskog kolege Redžepa Taipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), ocijenio je da se "ratnohuškački ponaša sa saveznicima u NATO-u", dodavši da želi da se "stvari smire" i da turski predsjednik "ne govori laži".

Ujedno je zatražio da "turski predsjednik poštuje Francusku i Evropsku uniju, da poštuje njene vrijednosti, ne govori neistine i ne vrijeđa", u vrijeme dok vlada napetost u diplomatskim vezama dviju zemalja.

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.