2.11.2020. 11:37
0
Edward Snowden i njegova supruga zatražili državljanstvo Rusije
Američki 'zviždač' Edward Snowden i njegova supruga zatražili su rusko državljanstvo kako bi izbjegli da ih se 'u eri pandemija i zatvorenih granica' odvoji od sina koji će doći na svijet krajem decembra.

Snowden (37) je napustio SAD i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. godine objavio tajne dokumente američke Nacionalne agencije za sigurnost za koju je radio.

Američke vlasti godinama pokušavaju vratiti Snowdena u SAD kako bi ga izveli pred lice pravde zbog špijunaže.

Snowden je objavio na Twitteru da 'nakon godina separacije od naših roditelja, moja supruga i ja ne želimo biti odvojeni od našeg sina. Zato, u ovim vremenima pandemija i zatvorenih granica, tražimo dvojno rusko-američko državljanstvo'.

- Lindsay i ja ćemo ostati Amerikanci; podizat ćemo našeg sina u skladu sa vrijednostima Amerike koju volimo – uključujući slobodu da govori šta misli. I radujem se danu kada ćemo se vratiti u SAD, kako bi cijela familija bila zajedno, poručio je Snowden.

Predsjednik Donald Trump u avgustu je izjavio da razmatra mogućnost pomilovanja Snowdena.

U međuvremenu, Snowden živi u Rusiji i nastoji biti što dalje od očiju javnosti. Reuters piše da 'zviždač' ima samo riječi hvale za prirodne ljepote te zemlje i toplinu njenih stanovnika, iako svako malo koristi društvene medije da kritizira politiku njene vlade.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.