24.11.2020. 17:35
0
Preminuo David Dinkins, prvi afroamerički gradonačelnik New Yorka
David Dinkins, koji je probio barijere kao prvi afroamerički gradonačelnik New Yorka, ali je bio prinuđen da odsluži samo jedan mandat od 1. januara 1990. do 31. decembra 1993. godine zbog ogromne stope ubistava u gradu, uporne nezaposlenosti i pogrešnog bavljenja nemirima u Brooklynu, preminuo je u 93. godini.

Dinkins je umro u ponedjeljak, potvrdila je policija New Yorka. Policajci su pozvani u dom bivšeg gradonačelnika u večernjim satima. Početni indikatori ukazuju da je umro prirodnom smrću.

Dinkinsova smrt uslijedila je samo nekoliko sedmica nakon smrti njegove supruge Joyce, koja je preminula u oktobru u 89. godini.

Dinkins, uglađena ličnost, s naklonošću prema tenisu i formalnom odijevanju, predstavljao je dramatični obrat podjednako i za svog prethodnika Eda Kocha i nasljednika Rudolpha Giulianija - dvojice borbenih i često naglih političara u gradu poznatom širom svijeta po svojoj nestrpljivosti i grubosti.

U svom inauguralnom govoru, on je govorio s ljubavlju o New Yorku kao "veličanstvenom mozaiku rasa i vjera, nacionalne pripadnosti i spolne orijentacije, o pojedincima čije su porodice došle jučer i generacijama unatrag, preko otoka Ellis ili aerodroma Kennedy, i u autobusima u pravcu Lučkih vlasti".

Grad je, međutim, također zadržao i svoju ružnu stranu.

AIDS, oružje i droga odnosili su hiljade ljudskih života svake godine. Nezaposlenost je buknula, broj beskućnika je nemilosrdno rastao a grad se suočavao s budžetskim deficitom od 1,5 milijardi dolara, prenosi Associated Press.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.