1.12.2020. 22:19
0
Tajni dokumenti: Šta se tačno događalo u Kini na početku pandemije
Grupa medicinskih radnika s prve linije borbe protiv covida, vjerovatno iscrpljeni, stoje stisnuti tijekom video poziva dok im najmoćniji čovjek Kine diže ruku u znak pozdrava.

Deseti je dan februara, a predsjednik Xi Jinping, koji već sedmicama nije viđen u javnosti, obraća se bolničkom osoblju u gradu Wuhanu koje čini sve kako bi suzbilo širenje još uvijek neimenovanog novog koronavirusa, piše Nick Paton Walsh za CNN u velikom tekstu u prvim mjesecima epidemije u Kini.

Iz sigurne sobe udaljene oko 1.200 kilometara od epicentra zaraze, Xi je izrazio saučešće onima koji su umrli od bolesti. pozvao je na snažniju javnu komunikaciju jer se širom svijeta pojavila zabrinutost zbog potencijalne prijetnje koju predstavlja nova bolest.

Istog su dana kineske vlasti izvijestile o 2.478 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je povećalo ukupni broj na više od 40.000, s manje od 400 slučajeva izvan kontinentalne Kine.

Ipak, CNN sada otkriva kako službeni dokumenti koji cirkuliraju interno pokazuju da je sve ovo bio samo dio cjelokupne slike.

U izvještaju s oznakom "interni dokument, molimo da ostanu povjerljivi", lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od službenog javno dostupnog broja potvrđenih slučajeva. Taj je broj podijeljen u brojne potkategorije. Taj veći broj u to vrijeme nikada nije u potpunosti otkriven, čime se pojačava sumnja kako je kineski zdravstveni sistem u vrevi ranih tjedana pandemije umanjivao ozbiljnost krize.

Zataškani slučajevi zaraze samo su jedna stavka u nizu otkrića koje krije 117 stranica dokumenata iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Hubei. Dokumenti su sada procurili, njihovu je vjerodostojnost potvrdio CNN, a predstavljaju najznačajnije curenje iz Kine od početka pandemije i pružaju prvi jasan uvid u ono što su i kada znale lokalne vlasti.

Kineska vlada odlučno je odbacila optužbe Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja da je namjerno prikrivala informacije u vezi s virusom. Međutim, iako dokumenti ne pružaju dokaze o namjernom pokušaju prikrivanja nalaza, oni otkrivaju brojne nedosljednosti u onome što su vlasti vjerovale da se događa i što je otkriveno javnosti.

Dokumenti, koji obuhvaćaju nepotpuno razdoblje između oktobra 2019. i aprila ove godine, otkrivaju ono što se čini kao nefleksibilni zdravstveni sistem, ograničen birokracijom i obilježen krutim postupcima koji nisu bili adekvatno pripremljeni za rješavanje zdravstvene krize. Dokumenti otkrivaju jasne pogrešne korake tokom nekoliko kritičnih trenutaka rane faze pandemije i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta.

Kao jedan od najvećih problema iskače sporost kojom su dijagnosticirani lokalni pacijenti s covidom-19. Iako su javnosti svoje djelovanje prikazivale kao učinkovito i transparentno, vlasti u Hubeiju i lokalni zdravstveni službenici zapravo su se oslanjali na neispravne mehanizme ispitivanja i izvještavanja.

Tako u jednom izvještaju s početka marta stoji kako je prosječno vrijeme od pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana, a to dugačko razdolje otežalo je, po mišljenju stručnjaka, praćenje bolesti, a samim time i borbu protiv nje.

Kina je odlučno branila svoje postupanje na samim počecima pandemije.

CNN je kontaktirao kinesko ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalno zdravstveno povjerenstvo, kao i zdravstveno povjerenstvo u Hubeiju, koje nadzire pokrajinski zavod za kontrolu bolesti, kako bi komentirali otkrića iz dokumenata, ali nije dobio odgovor.

Zdravstveni stručnjaci rekli su da su dokumenti otkrili zašto je bilo važno ono što je Kina znala u prvim mjesecima.

"Bilo je jasno da su pogriješili. I tu se nije radilo samo o pogreškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom, već i birokratske i politički motivirane greške u načinu na koji su vodili krizu, rekao je Yanzhong Huang, stariji suradnik za globalno zdravstvo Vijeća za vanjske odnose koji je opširno pisao o javnom zdravstvu u Kini.

"To je imalo globalne posljedice. Nikad ne možete jamčiti stopostotnu transparentnost. Ne radi se samo o namjernom zataškavanju, sputavaju vas i tehnologija i drugi problemi s novim virusom. Ali čak i da su bili potpuno transparentni, to ne bi primijenilo stav Trumpove administracije koja je umanjivala ozbiljnost krize. Razvoj krize u pandemiju vjerojatno ne bi bio zaustavljen, kaže Huang.


(Nermana Crnčalo)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.