3.12.2020. 11:20
0
Johnson: Vakcina je odlična vijest ali ne znači završetak borbe
Britanski premijer Boris Johnson pozdravio je novu Pfizer/BioNtech vakcinu protiv korona virusa, ali je upozorio građane da ne budu 'previše optimistični'.


Johnson je na konferenciji za medije pozvao na oprez  jer 'vakcina ne znači da je borba završena'.

On je objasnio da će biti potrebno nekoliko mjeseci 'da bi se zaštitile najugroženije grupe', navodeći kao glavni razlog 'ogromne logističke izazove' imunizacije ugroženih grupa sa vakcinom od dvije doze.

Na istoj konferenciji za medije, zamjenik glavnog medicinskog oficira Jonathan Van-Tam upozorio je da je prerano ublažavati epidemiološke mjere.

- Ako prerano popustimo mjere, stvoriće se novi talas infekcija, kazao je Van-Tam i dodao da ne vjeruje da se korona virus ikada može iskorijeniti – 'mislim da će zauvijek ostati među ljudskom vrstom'.

Podsjetimo, britanski ministar zdravstva Matt Hancock u srijedu je objavio da je britanska regulatorna agencija odobrila vakcinu te da će imunizacija početi već iduće sedmice.

Zdravstveni stručnjaci procjenjuju da će vakcina smanjiti smrtnost među populacijom starijom od 65 godina, ali i drugim ugroženim kategorijama stanovništva.

Iz Pfizer&BiNTech tvrde da do kraja 2020. godine mogu proizvesti oko 50 miliona doza vakcine, a u toku 2021. čak 1,3 milijarde doza.

Ova vakcina zahtijeva dvije doze koje se primaju u razmaku od tri sedmice.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.