7.12.2020. 17:16
0
Papa Franjo u posjeti Iraku u martu ukoliko pandemija dopusti
Papa Franjo posjetit će Irak u martu, ukoliko pandemijski trendovi to dopuste, saopćio je Vatikan u ponedjeljak, u objavi prve papine posjete inostranstvu u više od godinu dana.

Portparol Vatikana Matteo Bruni izjavio je da će Franjo učiniti posjetu Iraku od petog do osmog marta, sa zaustavljanjima u Bagdadu i u "ravnicama Ur, povezanim sa sjećanjem na Abrahama", biblijskog patrijarha obožavanog među Jevrejima, hrišćanima i muslimanima, kao i gradovima Irbilu, Mosulu i Qaraqoshu.

Bruni je izjavio da će dnevni red posjete biti objavljen kasnije i da će uzeti u obzir "evoluciju vanredne zdravstvene sitruacije širom svijeta", očigledno misleći na pandemiju COVID-19.

To će biti prvo Franjino putovanje u inostranstvo od novembra 2019. kada je posjetio Tajland i Japan. Franjo navršava 84 godine 17. decembra.

Vatikan je saopćio da je Franjo prihvatio poziv iračke vlade i lokalne Katoličke crkve.

Nije bilo odmah jasno da li će papa otputovati ako ne bude vakcinisan protiv COVID-19 uoči puta. Vatikan još nije objavio nikakve planove vakcinacije. Očekuje se da Italija započne vakcinacije u januaru, prenosi Associated Press.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.