25.12.2020. 11:16
0
Francuski vatrogasci pomažu u covid testiranju vozača kamiona u luci Dover
Francuska je poslala vatrogasce i 10.000 testova na koronavirus preko La Manchea kako bi pomogla riješiti zastoj kamiona blokiranih u luci Dover zbog strahova od širenja potencijalno zaraznijeg soja koronavirusa.

Najmanje 15 članova vatrogasne jedinice i 10 volontera civilne zaštite planiraju pomoći u testiranju vozača kamiona u lučkom gradu jugoistočne Engleske, objavila je u četvrtak prefektura za sjevernu francusku regiju Hauts-de-France putem Twittera.

Zbog brzog širenja nove varijante koronavirusa u Britaniji, Francuska je zatvorila granice za putnike s otoka i otvorila ih tek u srijedu navečer.

Budući da vozači kamiona sada moraju predati negativan test na koronavirus za ulazak u Francusku, trebat će dani dok se ne riješi zastoj od nekoliko hiljada vozila, izvještava dpa.

Britansko-francuska granica ostat će otvorena tokom božićnih praznikaa, a promet kroz Eurotunnel nastavit će se, napisao je britanski ministar prometa Grant Shapps na Twitteru u četvrtak, napominjući da je razgovarao sa svojim francuskim kolegom Jean-Baptisteom Djebbarijem.

"Dogovorili smo se da će britansko-francuska granica na Eurotunnelu, Dover i Calais ostati otvoreni tokom Božića kako bi pomogli prijevoznicima i građanima da se vrate kućama što je prije moguće", napisao je Shapps.

"Luke Calais i Dover, kao i Eurotunnel bit će otvorene na Božić", tweetovao je Djebbari, potvrđujući sporazum.

Testiranje na koronavirus nastavit će se tokom praznika, napisao je Shapps.

Strahovi od novog soja koornavirusa vratili su veliki dio Britanije u  lockdown i poremetili britanske putničke veze sa ostatkom svijeta bilo nametanjem ograničenja ili potpunom zabranom.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.