26.1.2021. 8:32
0
Merkel i Biden razgovarali o jačanju odnosa između Njemačke i SAD-a
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je novog američkog predsjednika Joea Bidena u Njemačku tokom njihovog prvog službenog telefonskograzgovora nakon Bidenove inauguracije.

Merkel je uvjerila Bidena u njemačku saradnju u rješavanju međunarodnih izazova, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Potrebni su veći međunarodni napori u borbi protiv pandemije koronavirusa, složila su se sagovornici.

Merkel je pozdravila povratak Sjedinjenih Država u Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Pariški klimatski sporazum - dva koraka koja je Biden poduzeo da preokrene stajališta svog prethodnika Donalda Trumpa.

Trumpova politika zaštitnog znaka "America First" dovela je do istupanja iz nekoliko glavnih međunarodnih organizacija i ugovora.

Biden i Merkel razgovarali su između ostalog o Afganistanu, Iranu, trgovini i klimi, rekao je Seibert, prenosi dpa.

Bijela kuća rekla je da je Biden prenio Merkel svoju želju za jačanjem odnosa između Njemačke i Sjedinjenih Država i za revitalizacijom transatlantskog saveza, uključujući NATO i EU.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.