16.2.2021. 12:07
0
Uhapšen vođa: Napravili lažnu vakcinu, zaradili milione, a evo i šta su miješali u nju
Kineske vlasti su uhapsile vođu skupine koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao vakcinu protiv COVIDA-19.

Muškarac, koji je identificiran samo kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgledaju prave ambalaže vakcina da bi zatim napravio više od 58.000 lažnih.

Serija tih lažnih vakcina je prošvercana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila, piše BBC.

Kong je jedan od 70 osoba koje su u Kini uhapšene zbog sličnih kaznenih djela. Iako se većina lažnih vakcina pojavila na tržištu još krajem prošle godine, većina detalja o tim prevarama je objavljena tek ovog mjeseca.

Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi saradnici su prodajom lažnih vakcina zaradili 18 miliona juana (oko 2.78 miliona američkih dolara). U vakcine su umjesto pravih doza stavljali fiziološku otopinu ili mineralnu vodu. Fiziološka otopina je sterilna mješavina soli i vode.

600 tih vakcina je u novembru prošle godine poslano u Hong Kong, a zatim u inostranstvo, dok su se neka znala prodavati u bolnicama po iznimno visokim cijenama. Kriminalci su također provodili vlastite ilegalne programe vakcinisanja u kojima su "seoski liječnici" vakcinisali lokalno stanovništvo lažnim vakcinama, prenosi Oslobođenje.

 

 

(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.