26.2.2021. 14:49
0
Naoružani napadači oteli 317 učenica u Nigeriji Internet
Neidentifikovani napadači oteli su 317 učenica iz grada Jangebe na sjeverozapadu Nigerije u petak, u drugoj takvoj otmici u nešto više od sedmicu dana, saopćila je policija.
Jačanje pobune naoružanih militanata dovelo je do raspada sigurnosne situacije u najmogoljudnijoj afričkoj zemlji, u kojoj su otmice u školama postale redovna pojava.

 - Policijska komanda države Zamfara u saradnji s vojskom okupila je zajedničke timove u operacijama potrage i spašavanja 317 učenica otetih od naoružanih bandita u državnoj srednjoj ženskoj naučnoj školi  Jangebe - navodi policija u saopćenju.

Rast broja otmica djelimično je povećan i vladinim značajnim isplatama otmičarima u zamjenu za oslobađanje djece, tvrde zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni.

Vlada redovno negira takve isplate.

Povjerenik za informisanje Zamfare, Sulaiman Tanau Anka, ranije je izjavio Reutersu da su naoružani ljudi otvorili sporadičnu vatru tokom sinoćnje racije po školi.

- Sudeći po informacijama koje su mi dostupne, oni su došli u vozilima i izveli su učenice, a neke su također izveli pješice - kazao je Anka.

Školske otmice svojevremeno su bile zaštitni znak islamističkih grupa Boko Haram i Zapadnoafrička pokrajina Islamske države, na sjeverozapadu Nigerije, ali su tu taktiku preuzele druge militantne grupe sa sjeverozapada zemlje.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.