5.3.2021. 10:50
0
Orban nastoji oformiti novu konzervativnu grupaciju u Evropskom parlamentu
Mađarska vladajuća stranka Fidesz u razgovorima je s konzervativnim političkim snagama, uključujući italijanskog populistu Mattea Salvinija, dok nastoji oformiiti novu političku grupaciju u Evropskom parlamentu (EP), izjavio je u petak za državni radio premijer Viktor Orban.

U srijedu je Orbanov Fidesz  napustio političku grupaciju desnog centra u Evropskom parlamentu nakon što je ta frakcija pokrenula akciju ka suspendiranju  mađarske stranke, u verbalnom ratu zbog Orbanovog nepoštovanja demokratskih tradicija.

Nacionalista Orban izjavio je nakon odlaska iz političke grupacije Evropska narodna stranka u EP-u da je Fidesz održao razgovore s političkim saveznicima u Poljskoj, ne imenujući nijednu stranku.

Fidesz je u razgovorima s italijanskim populistom Salvinijem i također s Giorgijom Meloni koja je čelnica Braće Italije, nacionalne konzervativne stranke, kazao je.

- Ne trebamo žuriti – izjavio je Orban za državni radio u redovnom sedmičnom intervjuu.

Kazao je kako je cilj njegove inicijative osnovati politički dom za Fidesz i slične snage u Evropi koje ne žele migrante i žele „zaštititi“ tradicionalne porodice.

EU je žestoko kritikovala Orbana zbog stavljanja sudova, medija, akademika i nevladinih organizacija pod strožu vladinu kontrolu. Orban, koji se suočava s nacionalnim izborima u narednoj godini, negira kritike i odbija da promijeni kurs, prenosi Reuters.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.