11.3.2021. 9:02
0
Biden će se virtualno sastati s čelnicima Japana, Indije i Australije
Dio dodatnih kapaciteta vakcina iskoristit će se za napore na imunizaciji u zemljama jugoistočne Azije.
Američki predsjednik Joe Biden održat će u petak virtualni sastanak s čelnicima Japana, Indije i Australije, saopćila je Bijela kuća. Bit će to prvi sastanak grupe od četiri zemlje na nivou čelnika koji se vidi kao dio napora za uravnoteženje rastuće vojne i ekonomske moći Kine.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je sastanak zemalja "Quad" pokazao važnost koju Biden pridaje američkim saveznicima i partnerima u Indo-Pacifičkoj regiji.

Očekuje se da će se razgovarati o nizu pitanja s kojima se suočava globalna zajednica "od prijetnje COVID-a, preko ekonomske saradnje i, naravno, do klimatske krize", rekla je.

„Ovo šalje vrlo snažan signal zajedničkog cilja i svrhe. A cilj je ovdje u osnovi predstaviti "Quad" kao novo obilježje redovne diplomatije na Indo-Pacifiku “, rekao je  za Reuters visoki službenik američke administracije.

Rekao je da je na sastanku planirano objaviti sporazume o finansiranju za podršku povećanju proizvodnih kapaciteta za vakcine protiv koronavirusa u Indiji, na što je New Delhi pozvao u suprotstavljanju rastućoj kineskoj diplomatiji vakcina.

Cilj je smanjiti zaostatke u proizvodnji, ubrzati imunizaciju i pobijediti nove mutacije koronavirusa, rekao je dužnosnik. Dio dodatnih kapaciteta vakcina iskoristit će se za napore na imunizaciji u zemljama jugoistočne Azije.

Sjedinjene Države žele ojačati veze s ključnim saveznicima i partnerima dok Kina usvaja sve asertivniju vanjsku politiku u Aziji i drugdje, ocjenjuje Reuters.

Indija, Australija i Japan bile su "direktno izazvane Kinom u posljednjem razdoblju", rekao je američki dužnosnik, dodajući kako se sastanak organizira radi dogovora o "drugačijoj viziji budućnosti" u regiji.

Sastanak u petak održat će se prije nego što američki državni sekretar Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin planiraju posjetiti Japan i Južnu Koreju kasnije ovog mjeseca.

(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.