20.4.2021. 20:47
0
Deseci putnika testirani pozitivno na letu iz Indije prema Hong Kongu
Najmanje 53 putnika na letu iz New Delhija za Hong Kong testirana su pozitivno na koronavirus, saopćile su vlasti u utorak, dok je kinesko finansijsko središte uvelo vanrednu zabranu za dolaske iz Indije zbog novog vala zaraze u toj zemlji.

Putnici su bili na letu prema Hong Kongu indijske aviokompanije Vistara 4. aprila.

Pozitivni testovi su značajni jer Hong Kong redovno bilježi manje dnevne brojke zaraženih od cifre potvrđene u putničkom avionu otkako je stavio pod kontrolu četvrti val zaraze.

Vlasti su sada uvele dvosedmičnu zabranu na sve letove iz Indije, Pakistana i Filipina koja je stupila na snagu u ponedjeljak, kategorizirajući te zemlje kao "ekstremno visokorizične" nakon što su uočile mutirani lanac N501Y COVID-19 prvi put u lokalnoj zajednici.

Indija se bori s rekordno visokim brojem zaraženih, dok bolnicama ponestaje kreveta i vlada je prisiljena da ponovo uvede ekonomski bolne restrikcije.

U prijestonici New Delhiju uveden je lockdown od ponedjeljka navečer dok se zvaničnici bore da stave pod kontrolu nagli rast broja zaraženih.

 Avion Vistare može prevoziti 188 putnika ali vlasti u Hong Kongu nisu objavile koliko je putnika zapravo prevozio.

Pozitivni rezultati na koronavirus pojavili su se dok su putnici ušli u obavezni trosedmični period karantina, u jednom od najstrožijih režima ulaska u svijetu.

Svi putnici koji avionima dolaze iz 25 zemalja koje se smatraju visokorizičnim, među kojima su Britanija, Južna Afrika, Indija, Pakistan i Sjedinjene Države, moraju predočiti negativan test 72 sata prije odlaska.

Nekoliko zaraženih koronavirusom također je uočeno na letovima prema Hong Kongu iz Mumbaija, saopćile su vlasti.

Gusto naseljeni Hong Kong jedno je od prvih mjesta pogođenih koronavirusom ali su oštri uslovi ulaska na teritoriju, stroge lokalne mjere distanciranja i univerzalno nošenje maske pomogli da se se broj zaraženih smanji na tek nešto više od 11.700, uz 209 preminulih.

Oko 9,8 posto stanovnika grada od 7,5 miliona ljudi vakcinisano je do sada, prenosi AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.