20.4.2021. 21:56
0
Araqchi: Razgovori u Beču napreduju, ali ih Iran uvijek može prekinuti
Šef iranskog pregovaračkog tima izjavio je u utorak kako se razgovori o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. kreću naprijed uprkos poteškoćama, ali je upozorio da će Teheran prekinuti razgovore ukoliko bude suočen s "nerazumnim zahtjevima" ili gubljenjem vremena.

Iran i svjetske sile ostvarili su pomak u razgovorima u Beču iako je još mnogo rada potrebno, dok bi se sastanci trebali nastaviti iduće sedmice nakon konsultacija strana sa svojim prijestolnicama, izjavio je visoki zvaničnik Evropske unije.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi ocijenio je trenutni tok razgovora kao napredovanje, "uprkos postojećim teškoćama i izazovima", javili su iranski državni mediji.

 - Iranska delegacija prekinut će razgovore kadgod proces pregovora dovede do nerazumnih zahtjeva, gubljenja vremena i iracionalnog cijenkanja - navode mediji Araqchijeve riječi.

- Prerano je unaprijed prosuditi ishod i reći da li ste optmistični ili pesimistični, ali smatramo da smo na pravom putu - izjavio je Araqchi za državnu televiziju.

Iranske novinske agencije pod vodstvom tvrdolinijaša navele su riječi neimenovanog izvora da Sjedinjene Države planiraju izdati samo privremene mjere umjesto trajnog ukidanja sankcija, koje je Washington ponovo uveo Teheranu nakon što se povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Na osnovu sporazuma iz 2015. Iran je pristao da ukine neke aspekte svog nuklerarnog programa u zamjenu za ublažavanje američkih i ostalih sankcija, prenosi Reuters.

(Fena)

Iran
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.