1.5.2021. 22:23
0
Kirgistan i Tadžikistan dogovorili potpuno primirje
Predsjednici dviju srednjoazijskih država također su u subotu razgovarali telefonom kako bi razmotrili daljnje korake, objavili su njihovi uredi.
Kirgistan i Tadžikistan pristali su na potpuno primirje nakon izvještaja o novoj pucnjavi i nakupljanju trupa nakon graničnih sukoba ranije ovog tjedna u kojima je smrtno stradalo 49 ljudi s obje strane, a deseci su ozlijeđeni.

Čelnici tijela državne sigurnosti zemalja najavili su sporazum zajedničkim brifingom u subotu u Kirgistanu nekoliko sati nakon što je služba kirgistanske granične službe rekla da su tadžikistanske trupe otvorile vatru na kirgiška vozila s njihove strane granice, javljaju agencije. 

Predsjednici dviju srednjoazijskih država također su u subotu razgovarali telefonom kako bi razmotrili daljnje korake, objavili su njihovi uredi.

-Tragedija koja se dogodila u pograničnom području nikad se više ne smije ponoviti, rekao je Saimumin Yatiyev, šef Tadžikistanskog odbora za nacionalnu sigurnost, dok je stajao pored svog kirgiškog kolege Kamchybeka Tashieva.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom sa svojim kolegama iz obje zemlje, pozivajući ih da se drže sporazuma o prekidu vatre, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kirgistan i Tadžikistan, koje su bivše sovjetske republike, na svom teritoriju imaju ruske vojne baze i Moskvu smatraju strateškim saveznikom.

Sukobi su izbili ovog tjedna duž granice između tadžikistanske pokrajine Sughd i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara i pumpe na rijeci Isfara. Nakon raspada SSSR-a granica između dvije bivše sovjetske republike nikada nije precizno definirana i obilježena, zbog čega su česti incidenti, koji nerijetko uključuju i vojne snage s obje strane.


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.