28.5.2021. 19:45
0
Kulišov: Rusija izvela britanski ratni brod iz voda kod Krima
Kulišov je izjavio za RIA da je Moskva istog trena ztražila od broda da napusti njene vode, dok je kapetan ratnog broda odgovorio da ima loš prijem signala.
Visoki ruski sigurnosni zvaničnik izjavio je da su ruska mornarica i zrakoplovstvo izveli britanski ratni brod u blizini ruskih teritorijalnih voda kod Krima u oktobru, ali je Britanija saopćila da je taj izvještaj „kategorički netačan“.

Vladimir Kulišov, prvi zamjenik direktora ruske službe državne sigurnosti FSB, izjavio je da je Rusija poručila brodu HMS Dragon, razaraču tipa 45, da ne ulazi u njene vode, ali je ipak prešao granicu 13. oktobra u blizini južnog Krima.

Rusija je anektirala crnomorski poluotok Krim od Ukrajine u 2014., izazivajući osude i sankcije Zapada. Kijev želi da vrati tu teritoriju.

- Ratni brod je izveden u neutralne vode zajedničkom akcijom ruske mornarice i zrakoplovstva - navela je ruska novinska agencija RIA izjavu Kulišova.

On je kazao u intervjuu da se HMS Dragon pozvao na pravo „nevinog prolaza“, koncept koji omogućuje brodovima prolazak kroz teritorijalne vode stranih priobalnih država na način koji ne ugožava  njihov mir, poredak ili sigurnost.

Kulišov je izjavio za RIA da je Moskva istog trena ztražila od broda da napusti njene vode, dok je kapetan ratnog broda odgovorio da ima loš prijem signala.

Britansko ministarstvo odbrane negiralo je taj izvještaj, koji dolazi u vrijeme dok su odnosi Rusije sa Zapadom na najnižem nivou od Hladnog rata. Ono nije pružilo dodatne detalje.

Mornarica Ruske Federacije nije omela prolaz za HMS Dragon. Brod je plovio bez incidenata, koristeći svoje pravo nevinog prolaza u okviru Konvencije UN-a o zakonu mora - saopćio je portparol britanskog ministarstva, prenosi Reuters.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.