7.6.2021. 13:07
0
Broj zaraženih u Indiji najniži u dva mjeseca, gradovi se otvaraju
Ključni indijski gradovi u ponedjeljak su ponovo pokrenuli poslovne aktivnosti, uz dugačke redove za autobuse u finansijskom središtu Mumbiju i povratak saobraćaja u prijestonici New Delhiju nakon razornog drugog vala koronavirusa tokom koga su preminule stotine hiljada ljudi.

Sa 100.636 novozaraženih u proteklih 24 sata, to je najniža cifra zaraze u drugoj najmnoguljudnijoj zemlji svijeta od 6. aprila, znatno ispod vrhunca od više od 400.000, omogućujući vlastima da ponovo otvore neke sektore ekonomije.

"Moramo se sačuvati od zaraze, ali također i vratiti ekonomiju na pravi kolosijek", piše čelnik gradske vlade Delhija, Arvind Kejriwal, na Twitteru.

On je naredio otvaranje polovine prodavnica u prijestonici na jednak broj dana mjesečno, u pokušaju da limitira mase, ali je dopustio uredima i mreži podzemne željeznice u Delhiju da rade s  50 posto kapaciteta.

Neke su zabrane, međutim, ostale na snazi, kao što je zabrana večeranja u restoranima i odlasci u kina i fitness centre, u gradu koji se još polako oporavlja od naglog rasta broja zaraženih u aprilu i maju koji je preopteretio bolnice. One su ostajale bez kreveta i zaliha kisika, a ljudi su umirali na bolničkim parkinzima i u svojim domovima, dok su se krematoriji i mrtvačnice borili s neprekidnim prilivom leševa.

Indija je zabilježila 2.427 preminulih tokom noći, povećavajući ukupni broj umrlih na 349.186, saopćilo je ministarstvo zdravstva, što predstavlja pad s s više od 4.000 preminulih svakoga dana na vrhuncu krize, dok ukupan broj zaraženih sada iznosi 28,9 miliona.

Eksperti, međutim, vjeruju da su te brojke uveliko potcijenjene i da bi mogle biti nekoliko puta više od zvaničnih cifri.

Napori na ponovnom otvaranju ekonomije dolaze u vrijeme dok se vlasti bore da vakcinišu indijsko stanovništvo od skoro 1,4 milijarde ljudi, u strategiji za koju zvaničnici tvrde da je jedini način da se limitira treći val zaraze, prenosi Reuters.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.