3.7.2021. 10:00
0
WHO potvrdio: Delta varijanta korone otkrivena u skoro 100 država, nastavlja mutirati i brzo širi u zemljama u kojima niska stopa vakcinacije
Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u EU-u do kraja augusta, ocijenio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je Delta varijanta koronavirusa (COVID-19), koja je prvi put otkrivena u Indiji, zabilježena u blizu 100 država i regija, prenosi Anadolija. 

Kako navodi Kineska globalna televizijska mreža (CGTN), generalni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da je varijanta Delta, za koju je utvrđeno da se prenosi mnogo brže, registrovana u najmanje 98 zemalja.

Naglasio je da se ova varijanta virusa brzo širi u zemljama u kojima je stopa vakcinacije niska ali i visoka.

Ghebreyesus je još kazao da je Delta varijanta "opasna" i da se nastavlja razvijati i mutirati.

Visoko zarazna Delta varijanta koronavirusa širi se svijetom, a zbog nje sve je više i ponovnih zatvaranja, poput onog u Portugalu.

Naučni savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci upravo je Delta soj okarakterizirao kao "najveću prijetnju istrebljenju Covida-19".

Prvi put identificirana u Indiji, Delta varijanta sada čini više od 25 posto Covid slučajeva u SAD-u, i na putu je da postane dominantni soj, pokazuju podaci Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prema nekim istraživanjima Delta varijanta, službeno vođena kao B.1.617.2, najzaraznija je trenutna varijanta koronavirusa, prema podacima iz Velike Britanije. Radi se o 40 do 60 posto većoj zaraznosti od alfa soja, prvotno identificiranog na ovom području.

Delta varijanta koronavirusa, posebno zarazna, mogla bi predstavljati 90 posto novih slučajeva u EU-u do kraja augusta, ocijenio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.