7.7.2021. 19:42
0
Francuska vlada kaže da bi delta soj mogao uništiti ljeto
Delta varijanta koronavirusa predstavlja oko 40 posto novih zaraza u Francuskoj, upozorio je danas glasnogovornik vlade Gabriel Atal i rekao da bi četvrti val mogao ugroziti ljeto.

Rekao je da bi ubrzanje kampanje vakcinacije bio najbolji način da se izbjegne novo ograničavanje kretanja i druženja i pozvao sve neodlučne da se vakcinišu.  Udio ove varijante udvostručio u prošle tri sedmice, od 10 posto infekcija prije tri sedmice, na 20 posto prošle sedmice i 40 posto ove sedmice, rekao je, javlja Hina.

- Ova varijanta je opasna i brza i gdje god se pojavi može uništiti ljeto - rekao je Atal na konferenciji za novinare.

Dodao je da se stanje brzo pogoršava u pokrajini Ile-de-France oko Pariza, a stopa zaraze oko glavnog grada se gotovo udvostručila prošle sedmice, 

- Primamo sve više znakova upozorenja i mogli bismo doživjeti jednaku putanju kao neke susjedne zemlje - istaknuo je.

Slučajevi u Britaniji su u velikom porastu, dok su vlasti Španije i Portugala zbog ubrzanja zaraza bile prisiljene uvesti nove restrikcije.

Ministri će se sastati u ponedjeljak na razgovorima o četvrtom valu, a vlada razmatra moguće scenarije, uključujući obavezno vakcinisanje za zdravstvene djelatnike.

- Ne želim stigmatizirati ni jednu profesiju. Vakcinisanje nije kazna, već prilika. Želim da se o tome vodi rasprava bez strasti - rekao je ministar zdravstva Olivier Veran na početku sastanka s predstavnicima zdravstvenih radnika u srijedu.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.