12.7.2021. 12:30
0
Vatrogasci se bore da suzbiju najveći šumski požar u Kaliforniji
Vatrogasci koji su radili po nepodnošljivoj vrućini borili su se da suzbiju najveći ovogodišnji šumski požar u Kaliforniji, dok su državni operateri za snabdijevanje električnom energijom tražili od potrošača da štede struju nakon što je golemi požar u susjednom Oregonu prekinuo snabdijevanje električnom energijom iz tri velike prenosne rute.

Velike površine američke zapadne obale tokom vikenda bile su pogođene ekstremno visokim temperaturama i očekuje se da će vrućine trajati početkom radne sedmice. Kalifornijski Nezavisni operater sistema, koji upravlja elektroenergetskom mrežom te savezne države, objavio je petosatnu pripravnost od 16 sati u ponedjeljak i zatražio je od potrošača da „uštede što je moguće više energije“ kako bi izbjegli prekide u snabdijevanju strujom.

U Arizoni se mali avion srušio u subotu tokom nadgledanja šumskog požara u ruralnoj oblasti Mohave kada su poginula oba člana posade.

U Oregonu se požar proširio na 580 kvadratnih kilometara dok je bjesnio kroz gustu šumu u nacionalnom parku Fremont-Winema, u blizini oblasti Klamath. Požar je prekinuo tri linije snabdjevanja električnom energijom susjedne Kalifornije.

Najveći šumski požar u ovoj godini u Kaliforniji bjesnio je u blizini granice s Nevadom. Požar u kompleksu Beckwourth proširio se za trećinu na 38 kvadratnih kilometara. Vatrogasci, koji su radili na temperaturama višim od 38 stepeni Celziusa, bili su, ipak, u stanju da ostvare izvjesne pomake, udvostručujući teren na kome je suzbijena vatra na 20 posto.

Šumski požar na jugoistoku savezne države Washington proširio se na skoro 155 kvadratnih kilometara i spržio je travu i stabla dok se kretao prema nacionalnom poruku Umatilla, prenosi AP.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.