8.8.2021. 16:37
0
Amel Tuka nosio bh. zastavu na zatvaranju Olimpijskih igara u Tokiju
FOTO: Agencije
Svečanom ceremonijom u Tokiju zatvorene su 32. Ljetne olimpijske igre, a zastavu Bosne i Hercegovine na zatvaranju u prijestolnici Japana nosio je najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Olimpijske igre u Tokiju trajale su 16 dana, a održavale su se u specijalnim uvjetima zbog pandemije korona virusa.

“Proglašavam 32. ljetne olimpijske igre zatvorenim”, riječi su kojima je predsjednik MOK-a Thomas Bach zatvorio Olimpijske igre u Tokiju.


U svečanom defileu je učestovalo 205 delegacija, a tradicionalno ih je predvodila delegacija Grčke, dok je posljednja bila delegacija organizatora – Japan. Čak 39 zlata otišlo u Sjedinjene Američke Države, a uz to su Amerikanci i Amerikane osvojili i 41 srebra i 33 bronze. Kina je druga prema broju osvojenih medalja sa 38 zlata, 32 srebra i 18 bronzi. Treći je Japan sa 27 zlata, 14 srebara i 17 bronzi.


Od zemalja iz regiona medalje nisu osvojel samo BiH i Crna Gora, dok je Hrvatska najuspješnija Hrvatska sa 3 zlata, 3 srebra i 2 bronze. Srbija je na drugom mjestu (3 zlata, 1 srebro, 5 bronzi), a potom slijede Slovenija (3 zlata, 1 srebro, 1 bronza), Kosovo (2 zlata) i Sjeverna Makedonija (1 srebro).


Sedam sportista Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u historiji Bosne i Hercegovine. Taekwondoista Nedžad Husić je zauzeo 5. mjesto u kategoriji do 68 kilograma, Amel Tuka 6. mjesto u utrci na 800 metara, Larisa Cerić 9. mjesto u džudou u kategoriji preko 78 kilograma, a Mesud Pezer je bio 11. u bacanju kugle.


Mlada plivačica Lana Pudar je bila 19. na 100 metara leptir, a njen kolega Emir Muratović 42. na 50 metara slobodno i 45. na 100 metara slobodno. Najslabiji rezultat iz bh. olimpijskog tabora ostvarila je streljačica Tatjana Đekanović koja je zauzela 47. mjesto od 50 takmičarki u disciplini zračna puška 10 metara.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.