10.8.2021. 10:47
0
Grčka u plamenu, premijer se izvinio zbog požara na ostrvu Evia
Grčki premijer izvinio se zbog neuspjeha u suzbijanju požara koji su zahvatili cijelu zemlju. Na stotine vatrogasaca borilo se s ogromnim požarima koji su prisilili hiljade ljudi da napuste svoje domove i uništili desetine imanja.

"Možda smo učinili ono što je ljudski moguće, ali u mnogim slučajevima to nije bilo dovoljno", rekao je Kyriakos Mitsotakis.

Gusti dim se i dalje slijeva sa ostrva Evia, sjeveroistočno od Atine, koje gori već sedmicu dana. Desetine domova i hektara šume već je spaljeno do temelja u Eviji, na periferiji glavnog grada i u drugim dijelovima Grčke, piše BBC. Stotinama stanovnika naređeno je da napuste ostrvo kako bi pobjegli od požara, iako su neki odlučni da ostanu braniti svoju imovinu.

"Potpuno razumijem bol naših sugrađana koji su vidjeli kako im kuće ili imovina gore", rekao je premijer Mitsotakis u TV obraćanju.


Ali rekao je da se zemlja "suočava s prirodnom katastrofom neviđenih razmjera". Ljutnja javnosti raste zbog kašnjenja i kvarova u odgovoru vlade, uključujući očigledan nedostatak aviona koji ispuštaju vodu. Podstaknuti jakim vjetrovima i najvećim toplotnim talasom u Grčkoj u posljednjih nekoliko decenija, od kraja jula širom zemlje izbio je više od 580 požara. Najveći je na Eviji, gdje se 650 vatrogasaca i dalje bori s obuzdavanjem požara, prenosi BBC.

"Požar je bila naša sudbina, niko ga nije mogao ugasiti", rekao je za BBC Vangelis Katsaros, koji je zbog požara izgubio cijelu farmu.



(Amer Mujezinović)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.