11.8.2021. 10:39
0
Kina kaznila desetine zvaničnika jer nisu uspjeli kontrolirati epidemiju Delte
Kina je kaznila više od 40 lokalnih zvaničnika jer nisu uspjeli kontrolirati spiralnu epidemiju varijante Delte, dok se vlasti bore da obuzdaju najgore oživljavanje Covid-19 koje je zemlja vidjela u više od godinu dana, prenosi CNN.

Trenutna epidemija, koja se prvi put pojavila u istočnom gradu Nanjingu, proširila se na više od polovine 31 kineske provincije i uzrokovala više od 1.000 simptomatskih infekcija u tri sedmice, prema CNN -ovim dnevnim izvještajima Nacionalne zdravstvene komisije. U cijeloj zemlji najmanje 47 zvaničnika, od čelnika lokalnih vlada, zdravstvenih komisija, bolnica i aerodroma, kažnjeno je zbog nemara, prema službenim izjavama i izvještajima državnih medija. 


U Nanjingu, glavnom gradu provincije Jiangsu, 15 zvaničnika je smatrano odgovornim za dozvoljavanje širenja infekcije na međunarodnom aerodromu Nanjing Lukou, navodi se u saopćenju Centralne komisije Komunističke partije za inspekciju discipline (CCDI). Vjeruje se da je aerodrom prvi put počeo s epidemijom, a za 20. jula je tokom rutinskog testa na koronavirus utvrđeno da je zaraženo devet čistačica. Vlasti su povezivale klaster s letom iz Rusije koji je stigao 10. jula, piše CNN.


Kineska strategija Covid -a o "nultoj toleranciji" stavila je lokalne vlasti pod ogroman pritisak da spriječe širenje virusa, a niz službenika je kažnjen tokom prethodnih rundi lokalnih izbijanja. Vrlo zarazna varijanta Delta, međutim, dovela je u pitanje nultu kinesku strategiju Covid -a, podižući neizvjesnost o tome koliko je pristup održiv.

Posljednjih sedmica neki istaknuti kineski stručnjaci za javno zdravstvo pozvali su na promjenu pristupa, predlažući da zemlja nauči koegzistirati s koronavirusom u skladu s drugim zemljama s relativno visokim stopama vakcinacije.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.