15.8.2021. 11:49
0
Talibani ušli u Kabul
Talibanski izvor potvrdio je Al Jazeeri da je grupa ušla u Kabul. Rekao je da vodstvo traži od svih da budu mirni, jer oni dolaze s porukom mira - rekla je Al Jazeerina reporterka Charlotte Bellis, izvještavajući iz Kabula.

- On je rekao da se nemaju namjeru boriti, da su vladine zgrade sigurne i da je talibanskim borcima dato uputstvo da, ako neko želi napustiti grad, trebaju dozvoliti siguran prolaz - navela je.  Prethodno je jutros afganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdio da su talibani počeli ulaziti u Kabul, javlja Al Jazeera Balkans.

Talibanski izvor također je potvrdio Al Jazeeri da je grupa ušla u Kabul, dok strane diplomate napuštaju zemlju hitnim letovima koje su osigurala njihove vlade.  Samo nekoliko sati ranije grupa je preuzela kontrolu nad ključnim istočnim gradom Jalalabadom, preuzimajući glavne puteve koji povezuju zemlju s Pakistanom.


Lider talibana u Dohi, koja je mjesto dugogodišnjih mirovnih pregovora između afganistanske vlade i grupe, rekao je da je borcima u nedjelju naređeno da se suzdrže od nasilja i ponude siguran prolaz onima koji žele napustiti Kabul.  Nije jasno hoće li vlada predsjednika Ashrafa Ghanija krenuti u kontraofanzivu ili kapitulirati.


Talibani su počeli ofanzivu u maju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, 20 godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu mreže Al-Kaida.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.