17.8.2021. 14:51
0
Uganda pristala da privremeno primi 2.200 afganistanskih izbjeglica
Uganda je u utorak pristala na zahtjev Sjedinjenih Država da privremeno primi 2.200 izbjeglica iz Afganistana koji bježe iz zemlje nakon talibanskog preuzimanja vlasti. Ta istočnoafrička zemlja ima dugo iskustvo prihvatanja ljudi koji bježe pred sukobima i trenutno je domaćin za oko 1,4 miliona izbjeglica iz Južnog Sudana.

- Američka vlada uputila je zahtjev njegovoj ekselenciji, predsjedniku Yoweri Museveniju, i on je dao saglasnost za prihvat 2.200 afganistanskih izbjeglica u  Ugandu - izjavila je  Esther Anyakun Davinia, ugandska ministrica za humanitarnu pomoć, vanredne situacije i izbjeglice za Reuters.         

- Oni će biti privremeno ovdje na tri mjeseca prije nego što ih američka vlada naseli u drugu zemlju – kazala je.

Nejasno je kada će izbjeglice početi pristizati u Ugandu. Albanija i Kosovo također su prihvatili američki zahtjev za privremeni prihvat afganistanskih izbjeglica.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.