17.8.2021. 21:16
0
Poruka iz Brisela: Moraćemo sarađivati sa talibanima
Potpredsjednik Evropske komisije Josep Borell rekao je javno da su talibani dobili rat u Afganistanu i da iz toga svi moraju da izvuku lekciju.

On je dodao da će Brisel morati da sarađuje sa radikalnim avganistanskim pokretom pošto su oni izašli kao pobjednici iz decenijskog sukoba.

Grupa sada ima potpunu kontrolu nad Afganistanom, nakon potpunog kolapsa afganistanske vlade koju podržavaju SAD, postavljene 2001.

"Talibani su dobili rat pa ćemo morati da razgovaramo s njima", dodao je Borrell. 

Podsjetimo, situacija u Afganistanu pogoršala se posljednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedjelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palatom. Istovremeno, afganistanski predsjednik Ashraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim riječima, "spriječio krvoproliće".

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.