18.8.2021. 19:12
0
Grčki vatrogasci bore se protiv šumskog požara u blizini Atine
Grčki vatrogasci u srijedu su se borili sa šumskim požarom koji je divljao kroz posljednju preostalu borovu šumu u blizini Atine i saopćili su da bi domovi mogli biti u riziku od vatre.

Više od 500 šumskih požara izbilo je u posljednjim sedmicama širom zemlje, uništavajući velike površine šume i prisiljavajući na evakuaciju na hiljade ljudi.

-  Plamen je golem. Ne znam šta će se dogoditi, vatra se proibližava domovima - izjavio je Lefteris Kosmopoulos, zamjenik lokalnog guvernera regije Zapadna Attica, za državnu TV ERT.

Autobusi su u pripravnosti u Viliji, pedesetak kilometara od Atine, kako bi evakuirali mještane ukoliko bude potrebno, dok snažni vjetrovi jačaju vatru koja je izbila u ponedjeljak, iako je izgledalo da je stavljena pod kontrolu. Desetak zaseoka evakuirano je od ponedjeljka.

Oko 400 lokalnih vatrogasaca, uz pomoć dodatnih vatrogasaca iz Poljske, 15 helikoptera i šest aviona za borbu protiv požara razmješteno je u tu regiju.

Najveći požar u proteklih nekoliko sedmica, na otoku Evia u blizini prijestolnice, gorio je danima prije nego što je suzbijen, razarajući velike površine šume na sjeveru otoka.

Poput drugih zemalja iz mediteranske regije, među kojima su Tunis i Turska, Grčka je zabilježila najviše temperature u decenijama ovoga ljeta, prenosi Reuters.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.