25.8.2021. 16:45
0
Operatori Fukushime grade podmorski tunel za ispuštanje pročišćene vode
Operatori japanske nuklearne elektrane Fukushima objavili su u srijedu planove za izgradnju podmorskog tunela za ispuštanje više od milijun tona pročišćene vode s te lokacije u okean. Planovi za izgradnju tunel dugog jedan kilometar objavljeni su nakon što je japanska vlada u aprilu odlučila ispustiti akumuliranu vodu tokom 2023. godine.

Ministri kažu da je ispuštanje sigurno po okolinu jer će se voda preraditi kako bi se uklonili gotovo svi radioaktivni elementi, javlja AFP. No, odluka izazvala je oštru reakciju susjednih zemalja i žestoko protivljenje lokalnih ribarskih zajednica.

Kompanija Tokyo Electric Power Co (TEPCO) saopćila je da će početi s izgradnjom tunela do marta 2022. godine nakon što provede studije izvodljivosti i dobije odobrenje vlasti. Opsežni sistem za pumpanje i filtriranje izvlačit će tone novozagađene vode svaki dan i filtrirati većinu radioaktivnih elemenata.

Ribarske zajednice strahuju da će ispuštanje vode narušiti godine rada na vraćanju povjerenja u kvalitet i zdravstvenu ispravnost njihovog ulova.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.