29.8.2021. 16:52
0
Emmanuel Macron - Francuska i Britanija predlažu UN-u rezoluciju o zaštićenoj zoni 'Kabul'
Francuska i Britanija podnijet će rezoluciju na vanrednoj sjednici Ujedinjenih nacija zakazanoj za ponedjeljak, u kojoj predlažu uspostavu zaštićene zone u Kabulu, u pokušaju da se zaštite ljudi koji pokušavaju napustiti Afganistan, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju.
- Naš prijedlog rezolucije ima za cilj definirati zaštićenu zonu u Kabulu, pod kontrolom UN-a, koja bi omogućila nastavak humanitarnih operacija - izjavio je Macron za francuske novine Le Journal du Dimanche (JDD) u intervju objavljenom u nedjelju.           Tokom posjete iračkom gradu Mosulu, Macron je kasnije potvrdio te komentare i kazao je kako je optimista da će prijedlog rezolucije naići na povoljnu reakciju i bit će prihvaćen.

- Ne mogu vidjeti nikoga da se protivi omogućavanju humanitarnih operacija - izjavio je Macron novinarima.  Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres sazvao je sastanak o Afganistanu s ambasadorima u UN-u iz Britanije, Francuske, Sjedinjenih Država,  Kine i  Rusije - stalnih članica Vijeć sigurnosti s pravom veta.

Macron je izjavio u subotu da Francuska održava preliminarne razgovore s talibanima o humanitarnoj situaciji u Afganistanu i eventualnoj evakuaciji još ljudi.  Američke vojne snage, koje čuvaju aerodrom u Kabulu, trebale bi se povući do roka od utorka koji je odredio predsjednik Joe Biden.

 

Francuska je među zemljama koje su također okončale evakuacije s kabulskog aerodroma, prenosi Reuters.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.