1.9.2021. 20:56
0
Žena s Novog Zelanda umrla nakon primanja Pfizerove vakcine
Novi Zeland je izvijestio da vjeruje da je to njegova prva smrt povezana sa cjepivom Pfizer Covid-19. Nezavisni odbor za nadzor sigurnosti cjepiva rekao je da je smrt žene "vjerovatno" posljedica miokarditisa, upale srčanog mišića.

Također je istaknuto da postoje i druga medicinska pitanja koja su mogla "utjecati na ishod nakon cijepljenja". Evropski regulatori kažu da je miokarditis "vrlo rijetka" nuspojava i da koristi vakcine nadmašuju rizike. Službeni uzrok smrti još nije utvrđen. Međutim, Nezavisni odbor za nadzor sigurnosti cjepiva protiv Covid-19 rekao je da je do miokarditisa "vjerojatno došlo cijepljenje".

"Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu gdje je smrt u danima nakon cijepljenja povezana s cjepivom Pfizer COVID-19. Iako je Centar za praćenje nuspojava primio druge izvještaje o smrti kod nekoga tko je nedavno cijepljen, nijedan se ne smatra povezanim na cijepljenje", navodi se u saopćenju.


Smrt žene se dodatno istražuje, a mrtvozornik bi trebao donijeti odluku o ovom slučaju. Zvaničnici nisu objavili nikakve dodatne detalje, uključujući godine žene. Europska agencija za lijekove istaknula je miokarditis kao "vrlo rijetku" nuspojavu cjepiva protiv Covida proizvođača Pfizer i Moderna, dodajući da su nuspojave češće kod mlađih muškaraca.

Na primjer, u Velikoj Britaniji zabilježeno je 195 izvještaja o miokarditisu među ljudima koji su primili Pfizer cjepivo, po stopi od oko pet slučajeva na milion. Većina tih slučajeva dovela je do blagih simptoma. EMA je pozvala ljude da se nastave cijepiti, jer pomažu spriječiti ljude da se jako razbole od Covid-19.

Simptomi miokarditisa mogu uključivati novonastalu bol u prsima, otežano disanje i abnormalne otkucaje srca. Stručnjaci apeliraju na sve koji imaju takve simptome u danima nakon cijepljenja da hitno zatraže liječničku pomoć.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.