2.9.2021. 21:35
0
Mario Draghi - Italija se još nada samitu G20 o Afganistanu
Italija se još nada da će održati ad hoc samit Grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija o Afganistanu, izjavio je premijer Mario Draghi u četvrtak, dodajući da nijedna zemlja nije izložila strategiju o tome kako se nositi s talibanima. Italija, koja drži rotirajuće predsjedanje u ovoj godini, ranije je signalizirala kako nastoji sazvati sastanak G20 za sredinu ovog mjeseca.

Draghi je izjavio da će raspravljati o krizi s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom tokom ovog dana i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom naredne sedmice. Bilo kakav sastanak G20 neće se, međutim, održati nakon sjednice Generalne skupštine UN-a u ovom mjesecu koja se okončava 30. septembra, kazao je. 

- Niko ne može tvrditi da ima jasnu strategiju u ovoj fazi, niko nema mapu puta - izjavio je Draghi na konferenciji za novinare.

Bivši čelnik Evropske Centralne banke izjavio je da su članice EU morale uraditi bolji posao u bavljenju migracijskim temama i kritikovao je one članice koje odbijaju da prihvate još afganistanskih izbjeglica.

- Evropska unija još nije u stanju da se nosi s takvim krizama, neke zemlje već tvrde kako ne žele nijednog Afganistanca. Kako to možete učiniti - upitao je Draghi.

Austrija, u kojoj već živi više od 40.000 afganistanskih izbjeglica, jasno je poručila da neće primati još ljudi, a Mađarska - tradicionalni tvrdolinijaš prema imigraciji - odbila je sve planove da smjesti veliki broj imigranata.  Naglašavajući italijansku odlučnost da učini diplomatske prodore u afganistanskoj krizi, ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio objavio je da će otputovati u petak na turneju po Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kataru i Pakistanu, prenosi Reuters.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.