4.9.2021. 20:02
0
Talibani i opozicija se bore za afganistansku državu provinciju Panjshir
Talibanske i opozicione snage borile su se u subotu za kontrolu doline Panjshir sjeverno od Kabula, posljednje afganistanske provincije koja se bori protiv islamističke grupe, pri čemu obje strane tvrde da imaju prednost bez izvođenja uvjerljivih dokaza - prernosi Reuters.

Talibani, koji su preuzeli vlast u ostatku zemlje prije tri sedmice, nikada nisu mogli kontrolirati dolinu kada su posljednji put vladali Afganistanom, od 1996. do 2001. godine.

Glasnogovornik talibana Bilal Karimi rekao je da su okruzi Khinj i Unabah zauzeti, čime su talibanske snage imale kontrolu nad četiri od sedam okruga u pokrajini. "Mudžahidi (talibanski borci) napreduju prema centru (pokrajine)", napisao je na Twitteru - prenosi agencija Reuters.

Nije bilo moguće odmah dobiti nezavisnu potvrdu događaja u Panjshiru, koji je ograđen planinama, osim uskog ulaza. Slavljenička pucnjava odjeknula je u petak u Kabulu dok su se širili izvještaji o preuzimanju talibana Panjshira, a novinske agencije su objavile da je u vatri poginulo najmanje 17 ljudi, a 41 povrijeđena.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.