13.9.2021. 22:24
0
Kineski strogi karantin od 21 dana dovodi se u pitanje nakon izbijanja nove epidemije
Čovjek koji je nakon povratka u Kinu iz inostranstva prošao 21 dan obavezne karantene identifikovan je kao vjerovatni izvor nove epidemije, postavljajući pitanja o održivosti stroge strategije zemlje protiv Covida, javljaju strani mediji.

Svježa epidemija u provinciji Fujian na jugoistočnoj kineskoj obali zarazila je više od 60 ljudi, uključujući 15 učenika osnovnih škola. Pojavila se samo dvije sedmice nakon što je Kina obuzdala najgore izbijanje koronavirusa u više od godinu dana, ističući sve veći izazov koji predstavlja visoko zarazna varijanta Delta-čak i za zemlju s nekim od najstrožih, najdalekosežnijih mjera suzbijanja na svijetu.

Najnovije infekcije prvi put su otkrivene kod dva mlada brata tokom rutinskog testa na Covid u jednoj osnovnoj školi u okrugu Xianyou, grad Putian, u četvrtak. Još jedan učenik i tri roditelja su narednog dana bili pozitivni, rekla je opštinska vlada Putian na konferenciji za novinare u petak, prenosi CNN.

Stručnjaci koji savjetuju vladu istakli su jednog od roditelja - oca koji se nedavno vratio iz Singapura - kao vjerovatni izvor epidemije, uprkos tome što je čovjek po dolasku u Kinu završio dugi karantin.


Čovjek je 4. avgusta stigao u Xiamen, veliko obalno središte u Fujianu, gdje je prošao 14 dana obaveznog hotelskog karantina. Proveo je još 7 dana u centraliziranoj karanteni na za to predviđenom mjestu u Xianyouu, prije nego što se vratio kući na još tjedan dana zdravstvenog nadzora, prema Putian -ovoj vladi. Kineske vlasti nisu otkrile kada, gdje ili kako je čovjek uhvatio virus, ali je period inkubacije duži od 21 dan vrlo neobičan.


Istraživači iz Guangdong provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrili su da varijanta Delta ima prosječan period inkubacije od 4 dana, u poređenju sa prosjekom od 6 dana za izvorni soj. Neki su na društvenim mrežama postavljali pitanje da li je čovjek prenio virus nakon što se vratio u Xianyou.

Prema podacima vlade Putian, u nedjelju popodne Putian je prijavio 32 potvrđena slučaja i 32 asimptomatske infekcije. Kina vodi zaseban popis simptomatskih i asimptomatskih slučajeva i ne uključuje asimptomatske prijenosnike virusa u službeni broj potvrđenih slučajeva, navodis e u tekstu CNN-a. Infekcije su se proširile i na druge gradove u pokrajini. U ponedjeljak je kineska Nacionalna zdravstvena komisija rekla da je prijavljeno 6 lokalno prenosivih slučajeva u Quanzhouu, a drugi u Xiamenu.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.