15.9.2021. 18:00
0
Afganistan ne miruje: Talibani se potukli u predsjedničkoj palati u Kabulu?
Veliki sukob izbio je između lidera talibana samo nekoliko dana nakon što su uspostavili novu vladu u Afganistanu, rekli su za BBC visoki talibanski zvaničnici.

Pristalice dvije rivalske frakcije navodno su se tukle u predsjedničkoj palati u glavnom gradu Kabulu. Činilo se da se argument usredsredio na to ko je učinio najviše da osigura pobjedu nad SAD -om i kako je vlast podijeljena u novom kabinetu. Talibani su službeno demantovali te izvještaje.

Grupa je prošlog mjeseca preuzela kontrolu nad Afganistanom i od tada je zemlju proglasila "Islamskim emiratom". Njihov novi privremeni kabinet potpuno je muški i sastavljen je od visokih talibanskih ličnosti, od kojih su neki poznati po napadima na američke snage u posljednje dvije decenije.Spor je izašao na vidjelo nakon što je suosnivač talibana, Mullah Abdul Ghani Baradar, nekoliko dana nestao s vidika, piše BBC News.


Viši pripadnik talibana sa sjedištem u Kataru i osoba povezana sa uključenima također su potvrdili da se svađa dogodila krajem prošle sedmice. Izvori su rekli da je svađa izbila jer je gospodin Baradar, novi potpredsjednik vlade, bio nezadovoljan strukturom njihove privremene vlade. Do svađe dolazi i zbog podjela oko toga ko u talibanima treba uzeti u obzir svoju pobjedu u Afganistanu.


Talibani su tvrdili da nije bilo rasprave i da je gospodin Baradar na sigurnom, ali su objavili oprečne izjave o tome šta trenutno radi. Glasnogovornik je rekao da je Baradar otišao u Kandahar da se sastane s vrhovnim vođom talibana, ali je kasnije rekao za BBC Pashto da je "umoran i da želi odmor", prenosi BBC.


Mnogi Afganistanci će osjetiti da imaju dobar razlog da sumnjaju u riječi talibana. Godine 2015. grupa je priznala da je više od dvije godine prikrivala smrt svog vođe osnivača Mullaha Omara, a za to vrijeme nastavili su izdavati izjave na njegovo ime. Izvori su za BBC rekli da se očekuje da će se gospodin Baradar vratiti u Kabul i da bi se mogao pojaviti pred kamerom kako bi porekao bilo kakvu svađu.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.