15.9.2021. 21:12
0
SAD raspravlja o podršci Litvaniji nakon pritiska iz Kine zbog Tajvana
Američki državni sekretar Antony Blinken pozdravio je u srijedu litvansko zauzimanje za demokratiju u Bjelorusiji i na Tajvanu i razgovarao o načinima da se podrži ta mala baltička država suočena sa snažnom reakcijom Kine, prenosi France 24.

Litvanija je u julu pristala dopustiti Tajvanu da otvori predstavništvo pod svojim imenom u toj zemlji, što je izazvalo kampanju pritiska Kine koja nastoji izolirati Taivan na međunarodnoj sceni zbog toga što to ostrvo ima svoju samoupravu i demokratski ustroj vlasti.

Ova baltička država, članica EU, već se ranije našla na čelu borbe protiv autoritarne vlasti u susjednoj Bjelorusiji, pozdravivši liderku u egzilu Svetlanu Tikhanovskaju koja je proglasila pobjedu na prošlogodišnjim izborima.

- Protivimo se ispoljavanju sile na ekonomskom planu uključujući i onu vrstu koju vrši Kina - rekao je Blinken pozdravljajući litvanskog ministra vanjskih poslova Gabrieliusa Landsbergisa.

- Snažno se zalažemo za demokratiju, a tu podrazumijevamo i Bjelorusiju - dodao je Blinken.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.