16.9.2021. 16:30
0
Vijeće Evrope traži od Poljske da promijeni definiciju o silovanju
Poljska mora promijeniti svoju pravnu definiciju o silovanju kako bi bolje zaštitila žene, rekao je u četvrtak evropski nadzornik za ljudska prava u posljednjem izazovu vladajućim nacionalistima u zemlji u pogledu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

Uprkos masovnim protestima, vlada predvođena socijalno konzervativnom strankom Pravo i pravda (PiS) pooštrila je već restriktivne zakone protiv pobačaja u toj državi članici Evropske unije, uvodeći de facto zabranu prekida trudnoće, javlja AFP.

Vijeće Evrope je saopćilo da bi Varšava trebala pojačati napore u borbi protiv seksualnog nasilja, uključujući promjenu definicije silovanja kako bi se "odmaknuli od definicije zasnovane na sili do one koja pokriva sve seksualne činove bez pristanka".

- Bez definicije silovanja zasnovane na pristanku u krivičnom pravu, tužioci će uvijek odlučiti da ne dižu optužnicu u slučajevima u kojima je seksualni čin neosporan, ali pristanak nije - navodi se u saopćenju.

Poljska bi također trebala poboljšati hitnu pomoć i usluge za žrtve seksualnog nasilja, bolje obučiti policiju i medicinsko osoblje i intezivirati dijalog između države i zagovornika ženskih prava, navodi se u saopćenju.

Ova izjava je u sklopu revizije o tome kako zemlje primjenjuju Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama iz 2014. godine.

Od 17 dosad analiziranih država, samo tri - Belgija, Malta i Švedska - kažnjavaju seksualno nasilje samo zbog nedostatka pristanka.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.