19.9.2021. 17:16
0
Francuska osuđuje dogovor između SAD-a i Australije o nuklearnim podmornicama jer se "kriza" nastavlja
FOTO: Twitter
Francuski ministar vanjskih poslova osudio je ono što je nazvao "dvoličnost, prezir i laž" u vezi s iznenadnim raskidom unosnog ugovora Francuske o pravljenju podmornica za Australiju u korist američkog sporazuma i izjavio da je kriza pred zapadnim saveznicima, prenose svjetski mediji.

Dan nakon što je Francuska opozvala svoje ambasadore u Sjedinjenim Državama i Australiji, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian raspravljao je o onome što je predložio kao tajni dogovor koji je izdao Francusku. Opoziv svojih ambasadora "označava snagu današnje krize" između francuske vlade i Washingtona i Canberre, rekao je u subotu u intervjuu televiziji France 2. Rekao je da je to bilo prvi put da je Francuska, najstariji saveznik Sjedinjenih Država, opozvala svog ambasadora u SAD -u, prenosi NBC News.

Najava predsjednika Joea Bidena o sporazumu, zajedno s čelnicima Australije i Britanije, za najmanje osam podmornica na nuklearni pogon dovela je Francusku u bijes. Francuzi su 2016. godine potpisali ugovor za desetak konvencionalnih dizel-električnih podmornica, a radovi na njihovoj proizvodnji već su bili u toku. Dogovor s pomorskom grupom u većinskom državnom vlasništvu Francuske bio je vrijedan najmanje 66 milijardi dolara.


"Ne žalim zbog odluke da nacionalni interes Australije bude na prvom mjestu", rekao je premijer Scott Morrison u nedjelju. Morrison je rekao da razumije razočarenje Francuske, ali je ponovio da Australija uvijek mora donositi odluke u svom najboljem interesu.

Naval Group je u saopćenju navela da će se posljedice otkaza ugovora analizirati s Australijom "u narednim danima". Uočeno je da su timovi u Francuskoj i Australiji radili na projektu posljednjih pet godina. Australski zaposlenici koji rade s Naval Group -om i njihove porodice smjestili su se u luci Normandija u Cherbourgu. Sindikalni dužnosnik David Robin rekao je za BFMTV da su zaposlenici obaviješteni da postoji mogućnost da ostanu uključeni.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.