20.9.2021. 18:23
0
Covid19 i putovanja: SAD se otvaraju potpuno vakcinisanim putnicima
SAD ublažavaju ograničenja putovanja zbog koronavirusa, ponovo otvarajući puteve putnicima iz Velike Britanije, EU i drugih nacija. Od novembra će stranim putnicima biti dopušteno letjeti u SAD ako su potpuno vakcinisani i podvrgnu li se testiranju i traženju kontakata, saopćila je Bijela kuća.

SAD od početka prošle godine primjenjuju stroga ograničenja putovanja. Taj potez u ponedjeljak odgovara na veliki zahtjev evropskih saveznika u vrijeme zaoštravanja odnosa. Koordinator Bijele kuće Covid-19 Jeff Zients najavio je "novi međunarodni sistem putovanja avionom".

"Ovo se zasniva na pojedincima, a ne na pristupu zasnovanom na zemlji, pa je to jači sistem", rekao je on.


Prema novim pravilima, od potpuno vakcinisanih putnika neće se tražiti karantena. Zvaničnici su rekli da će biti nekih izuzetaka od nove politike, uključujući i djecu koja nemaju pravo na vakcinaciju. Amerikanci koji nisu potpuno cijepljeni i dalje će moći ući, ali morat će se testirati 24 sata prije povratka u SAD i nakon što stignu kući. Nova pravila ne primjenjuju se na putnike koji prelaze kopnene granice, što znači da će ograničenja kretanja vozila iz Meksika i Kanade ostati na snazi.

Američka ograničenja u početku su uvedena za putnike iz Kine početkom 2020. godine, a zatim su proširena i na druge zemlje. Trenutna pravila zabranjuju ulazak većini državljana koji nisu iz SAD-a koji su boravili u Velikoj Britaniji, EU, Kini, Indiji, Južnoj Africi, Iranu i Brazilu u posljednjih 14 dana. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je "oduševljen" novim američkim pravilima.


"To je fantastičan podsticaj za poslovanje i trgovinu, i sjajno je što se porodica i prijatelji sa obje strane jezera mogu ponovo okupiti", rekao je.

Akcije avioprijevoznika porasle su kao odgovor na nova pravila putovanja, a vlasnik British Airwaysa IAG porastao je za čak 10%. Izvršni direktor Virgin Atlantic -a Shai Weiss nazvao je taj potez "velikom prekretnicom" za oporavak putovanja. Ove sedmice Joe Biden će se sastati, ne samo s Borisom Johnsonom, već i sa čitavom hrpom lidera EU tokom Generalne skupštine UN -a u New Yorku. I svi su imali na plesnim kartama da povećaju zabranu putovanja.


Prema jednom diplomatskom izvoru, SAD su tokom vikenda samo odmjerile izjednačene snage: iznerviraju neke Amerikance politikom koja bi se mogla okarakterizirati kao slaba na Covid; ili nastavite otuđivati svoje evropske saveznike koji postaju sve razdražljiviji.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.