25.9.2021. 13:33
0
Više od 100 zvaničnika podnijelo ostavke u tuniskoj stranci Ennahda
Više od 100 istaknutih zvaničnika tuniske partije Ennahda, uključujući zakonodavce i bivše ministre, podnijelo je ostavke u subotu u znak protesta zbog djelovanja rukovodstva stranke, što je najveći udarac do sada stranci koja se suočava sa ozbiljnim podjelama.

Ennahda, najveća stranka u parlamentu, upala je u krizu kada je predsjednik Kais Saieda raspustio vladu i parlament 25. jula u intervenciji koju je opozicija nazvala državnim udarom.

U saopćenju se navodi da je 113 visokih dužnosnika iz stranke reklo da je podnijelo ostavku zbog pogrešnog izbora Ennahdinog rukovodstva, što je dovelo do izoliranja stranke i neuspjeha da se uključi u napore koji bi se suprotstavili Saiedovim odlukama.

Među onima koji su podnijeli ostavke je osam zastupnika i nekoliko bivših ministara, uključujući bivšeg ministra zdravlja Abdellatifa Mekkija.

Od Saiedovog poteza prije dva mjeseca, zvaničnici Ennahde zahtijevali su da njihov čelnik Rached Ghannouchi, predsjednik parlamenta, podnese ostavku zbog odgovora stranke na krizu i strateških odluka koje je donio nakon izbora 2019. godine.

Ghannouchi je prošlog mjeseca smijenio Izvršni odbor stranke u pokušaju da smiri proteste protiv njega.

Ennahda je bila najmoćnija stranka u Tunisu od revolucije 2011. godine koja je dovela do svrgavanja njenog dugogodišnjeg predsjednika Zine El Abidine Ben Ali, koji je tada pobjegao u Saudijsku Arabiju.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.