25.9.2021. 16:39
0
Sjeverna Koreja voljna učestvovati na međukorejskom samitu
FOTO: Reuters
Sjeverna Koreja mogla bi učestvovati na međukorejskom samitu ako se može osigurati međusobno poštovanje, izvijestila je u subotu državna novinska agencija KCNA, pozivajući se na Kim Yo Jong, sestru sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

Komentar dolazi samo dan nakon što je Sjeverna Koreja pozvala Sjedinjene Države i Južnu Koreju da prekinu ono što je nazvala njihovom neprijateljskom politikom i dvostrukim standardima prema njoj prije nego što se mogu održati formalni pregovori o okončanju Korejskog rata koji se dogodio od 1950. do 1953. godine.  Taj sukob završio je primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom, podsjeća Reuters.

- Ako se može održati pravičnost i uzajamno poštovanje onda se može ostvariti i nesmetana komunikacija između sjevera i juga i pitanja kao što su sastanci visokih delegacija između sjevera i juga mogu se riješiti - rekao je Kim u saopćenju.

  Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in ponovio je poziv na formalni prekid rata u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a u utorak u New Yorku.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.