26.9.2021. 11:40
0
Kuba počela izvoziti svoju vakcinu Abdala protiv korona virusa
Kuba je danas saopštila da je prvi put izvezla svoju vakcinu protiv korona virusa Abdala koja se daje u tri doze, što je početna pošiljka Vijetnamu u okviru ugovora o isporuci pet miliona doza ovoj zemlji.

Kubanski naučnici su razvili tri domaće vakcine protiv COVID-19 i čekaju da dobiju zvaničnu potvrdu od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), javlja Al Jazeera Balkans.

Državna farmaceutska korporacija BioCubaFarma objavila je informaciju o izvozu na Tvitteru, nakon što je ranije ove sedmice navela da je proizvela dovoljne količine vakcina da ispuni cilj imunizacije više od 90 posto lokalnog stanovništva do sredine novembra, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

BioCubaFarma je navela da godišnje može proizvesti 100 miliona doza vakcina Abdala, Soberana 2 i Soberana Plus, za koje je nedavno rekla da za oko 90 posto smanjuju rizik od ozbiljnog oboljevanja ili smrtnosti.

Potpredsjednica korporacije BioCubaFarma, Mayda Mauri izjavila je da će, nakon što se ostvare ciljevi snabdijevanja u zemlji, početi isporuka vakcina drugim zemljama uključujući Iran i Venecuelu.

- U razgovorima smo o regulatornim pitanjima sa Argentinom i sa drugim zemljama u različitim regionima svijeta - istakla je ona, prenijeli su državni mediji.

Iran već proizvodi vakcinu Soberana-2.

Vijetnam, Argentina i Meksiko izrazili su nadu da će uskoro proizvoditi kubanske vakcine, dok brojne zemlje koriste druge kubanske lijekove u protokolima prilikom liječenja COVID-19.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.