26.9.2021. 18:39
0
SPD: U prednosti smo, želimo Scholza za kancelara
Generalni sekretar SPD-a Lars Klingbeil rekao je da njegova stranka ima mandat da formira vladajuću koaliciju, nakon što su izlazne ankete pokazale da je ta partija izjednačena sa konzervativnim blokom koji podržava dosadašnja kancelarka Angela Merkel.

„SPD ima mandat da vlada. Želimo Olafa Scholza za kancelara“, rekao je Klingbeil, koji tvrdi da njegova stranka ima prednost nad demokršćanima.

Ankete ARD-a pokazuju da su rivali izjednačeni, ali neke druge ankete pokazuju da SPD ima blagu prednost.

U narednim mjesecima uslijedit će pregovori o formiranju koalicije. 

Glavni sekretar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Paul Ziemiak je izrazio žaljenje zbog rekorno slabog rezultata za Uniju CDU/CSU koje je osvojila 8 posto manje glasova nego na posljednjim izborima. Ziemiak je reko kako se očekuje "duga izborna noć" s neizvjesnim rezultatom ali kako Unija stremi tzv. Jamajka-koaliciji sa Zelenima i liberalima (FDP)

Dobitnici su SPD koja je osvojila 4,5 posto glasova više nego prije četiri godina te Zeleni koji su se "poboljšali" za 6,1 posto. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.