26.9.2021. 21:46
0
I dalje prednost SPD-a, Scholz najavio pregovore za Zelenim
Novi presjek ARD-a njemačkih izbora pokazuje i dalje prednost SPD-a 25.7, slijedi CDU/CSU: 24.5, Zeleni 14.3, FDP 11, AfD: 10.5.

Večeras je održana i tv emisija "okrugli sto slonova" u kojoj su učestvovali kandidati za novog njemačkog kancelara. Lider lijevog centra Olaf Scholz nasmijao se na tvrdnje protukandidata Armina Lascheta (CDU) da 25 posto glasova nije dovoljno za sastavljanje vlade.

Scholz je također jasno rekao da ima "puno više zajedničkog sa Zelenima", koji će biti ključni za sastavljanje vlade.

Armin Laschet dao je najintrigantnije primjedbe. Sugerira da čak i ako je njegova stranka na drugom mjestu, on ipak može sastaviti vladu.

"Osoba koja postane kancelar mora okupiti stranke, ne događa se uvijek da stranka koja osvoji najviše glasova sastavlja vladu", rekao je.

"Nijedna stranka nije dovoljno jaka da sama formira vladu i morat ćemo pronaći što više zajedničkih točaka", rekao je i zaključio da je odlazak Angele Merkel kriv za loš rezultat CDU-a.

Broj mjesta u Bundestagu prema presjeku u 21:30 izgleda ovako: 

SPD - 204, CDU/CSU 197, Zeleni - 114, FDP - 91, AfD - 83, Ljevica 40, ostali 1. 



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.