1.10.2021. 10:35
0
UN upozorava na visoku stopu pothranjenosti u etiopskoj regiji Tigray
UN je upozorio na pothranjenost razmjera "bez presedana" među trudnicama i dojiljama u etiopskoj ratnom zahvaćenoj regiji Tigray, u izvještaju objavljenom nekoliko sati nakon što je vlada protjerala visoke zvaničnike UN-a.

Najnoviji izvještaj o situaciji iz Ureda za humanitarnu koordinaciju UN-a, objavljen na internetu kasno u četvrtak, također opisuje "alarmantnu" pothranjenost djece jer strah od masovnog gladovanja raste skoro 11 mjeseci nakon nastanka sukoba na sjeveru Etiopije.

- Od više od 15.000 trudnica i dojilja pregledanih u izvještajnom periodu, više od 12.000 žena, ili oko 79 posto, imalo je dijagnozu akutne pothranjenosti - navodi se u izvještaju.

Postotak umjerene pothranjenosti među djecom mlađom od pet godina "također prelazi globalni prag hitnog djelovanja od 15 posto, a taj postotak iznosi oko 18 posto, dok je broj djece s teškom pothranjenošću 2,4 posto, iznad alarmantnih dva posto", navodi se u izvještaju, prenosi France 24.

Etiopija je u četvrtak najavila da će protjerati sedam visokih zvaničnika UN-a zbog "miješanja" u unutrašnja pitanja, uključujući lokalne čelnike UN-ove agencije za djecu UNICEF i njenog ureda za humanitarnu koordinaciju.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je "šokiran" odlukom, a diplomate su rekle da će hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a biti održan iza zatvorenih vrata u petak kako bi se raspravljalo o tom pitanju.

Zvaničnicima UN-a dat je rok od 72 sata da napuste Etiopiju.

(Fena)

UNTigray
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.